Atelier Dutch

Onderzoek

Atelier Dutch doet onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen in het vak van architectuur en stedenbouw. Dit onderzoek wordt deels in eigen beheer gedaan en deels samen met opleidings- en onderzoeksinstituten of specifieke bureaus.

Het onderzoek van atelier Dutch richt zich o.a. op innovatie in het ontwerp- en tekenproces (BIM). Meer specifiek onderzoeken wij in hoeverre het gebruik van BIM-software voor onze partners in de bouwketen van toegevoegde waarde kan zijn. Nieuwe projecten worden momenteel in ArchiCad BIM-software opgezet en per fase wordt bekeken welke informatie er uit het BIM-model kan worden gehaald en welke informatie moet worden toegevoegd.

Verder heeft Atelier Dutch vanuit haar ervaring in vraaggestuurde ontwikkelingen en duurzame ontwikkelingen verschillende woonproducten ontwikkeld (o.a. de veranda-woning als goedkope starters- of seniorenwoning en het autonome huis als energiezuinige multifunctionele stadswoning).

Ook wordt onderzoek gedaan naar duurzame ontwikkeling (duurzaam bouwen en duurzame gebiedsontwikkeling), vraaggestuurde ontwikkeling (participatie/particulier opdrachtgeverschap) en krimp. Voor deze drie kennisvelden heeft atelier Dutch ‘toolboxes’ ontwikkeld. Ieder van deze toolboxes biedt middelen om te analyseren en meetbaar te maken (is mijn project duurzaam, heeft mijn regio met krimp te maken?).

Vanuit de analyse kan een voorstel gedaan worden voor verduurzaming van een wijk of (bestaand) gebouw, voor bijzondere participatieprocessen en vormen van (collectief) particulier opdrachtgeverschap of voor ontwikkel- en ‘verdien’-modellen in krimp-regio’s. Bij elk van de toolboxes zijn ontwerpmiddelen benoemd om concreet voorstellen te kunnen doen.

Voor meer informatie over ons onderzoek of onze toolboxes kunt u terecht bij:

  • BIM / ArchiCad: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Wonen, maatwerk op locatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Duurzame ontwikkeling: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Vraaggestuurde ontwikkeling: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Krimp: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2012 Atelier Dutch. Alle rechten voorbehouden

Top Desktop version