Playing Plots

Playing plots is spelvorm is voor kleinschalige gebiedsontwikkeling. Het is ‘Design by Research’: het uitgangspunt is om de invulling van het gebied gezamenlijk te verkennen op een levensgrote schaal. Binnen de open spelvorm bepaalt iedere ‘bewoner’ zelf z’n eigen kavel. Er zal echter wel een oplossing uitgedokterd moeten worden voor dubbele claims en essentiële aspecten zoals de weg er naar toe. Eigenlijk is dit maximale participatie, waarbij er een stedenbouwkundig plan ontstaat dat niet vooraf door een stedenbouwkundige is bedacht.

 

De belangrijkste inspiratie is de festivalcamping, waar voor een korte tijd een ‘spontaan stedenbouwkundig plan’ wordt vormgegeven door de festivalbezoekers. Playing Plots is gedurende twee dagen uitgetest met 60 studenten van de TU Eindhoven. Tijdens verschillende sessies is de methodologie verbeterd en zijn de conclusies vastgelegd.

 

Atelier Dutch gebruikt vaker de spelvorm omdat deze ongedwongen en ontspannen is. Er ontstaan dan de beste ideeën. In een workshop van een dagdeel of een dag ontstaat draagvlak en binding. Het spel kan virtueel zijn, op een bord, aan een tafel of ‘real-time’ op een 1:1-schaal. Spelvormen, serious gaming en ‘life workshops’ hebben we onder andere toegepast in Almere, Amsterdam, Eindhoven en Culemborg. Wilt u een spel uitproberen om een vastgelopen proces vlot te trekken, draagvlak onder bewoners te creëren, partners in het proces een gezamenlijk doel te geven of als ‘workshop’ met uw collega’s? Informeer naar de mogelijkheden bij Atelier Dutch (Rob van der Velden).

OPDRACHTGEVER

in eigen opdracht

i.s.m. TU/e

PROGRAMMA

'Serious Game' bij start

CPO of zelfbouwwijk

WERKZAAMHEDEN

Onderzoek & experiment

© 2023 created by Atelier Dutch