Rotterdam Cool

In een oude volksbuurt van Rotterdam, gelegen tegen de Westzeedijk op een steenworp afstand van de Kunsthal, stond Atelier Dutch voor een typische stadsvernieuwingsopgave. Aan de Eendrachtstraat en aan de van Brakelstraat zijn oude woningen in een bouwblok gesloopt ten behoeve van nieuwbouw. Naast de zorgvuldige inpassing was de smalle blokmaat een uitdaging om parkeren en daglichttoetreding te waarborgen. Ook vroeg de prominente ligging van de kop van het blok aan de Westzeedijk om een uitstraling met allure. Atelier Dutch heeft in eerste instantie een stedenbouwkundige studie verricht naar de inpassing van een aantal blokken in deze buurt. Een combinatie van sloop en nieuwbouw en renovatie van bestaande blokken is voorgesteld, waarbij de accenten met hogere bebouwing zorgvuldig zijn ingepast in de buurt. Dit bouwblok was één van de ingrepen in de buurt, waar het bureau de architectuuropdracht voor kreeg.

 

De belangrijkste ingreep is geweest om de begane grond te realiseren in een ‘halve diepte’, waardoor ruimte ontstond om in de blokmaat van 30 meter het parkeren in te passen. Op deze wijze ontstonden langs de Eendrachtstraat appartementen op de begane grond en eerste verdieping als maisonettes van anderhalve laag. Daarboven zijn in twee lagen brede woningen aan een korte galerij gerealiseerd.  Aan de andere zijde zijn langs de van Brakelstraat zeven stadswoningen ontworpen in vier bouwlagen. Hier is de begane grond eveneens een halve laag diep ten behoeve van het parkeren. Op de bovenste laag ligt een een royaal dakterras. In het totale bouwblok is op de kop voor een deel bestaande bebouwing ingepast. Deze oude bebouwing vormt samen met de nieuwe afgeronde kop het front aan de Westzeedijk. Het blok opent zich aan deze kant, opdat het blok toegankelijk is met de auto. Tussen de oude en nieuwe bebouwing zijn balkons gerealiseerd gedeeltelijk achter een matglazen scherm.  De ronde gevel van het appartementenblok, de bestaande bebouwing en het scherm geven tezamen de allure aan deze zijde.  Op de kop heeft het appartementenblok een verdieping meer, om extra hoogte te krijgen aan de Westzeedijk. Deze verdieping geeft een bijzondere beëindiging aan de bovenzijde van het blok. In deze laag ligt een luxe penthouse met een prachtig uitzicht op de stad.

 

De stijl van de architectuur voegt zich in die van de buurt: klassieke verhoudingen van het blok met vertikale raamopeningen in bakstenen gevels. Daarbij is gekozen voor een ingetogen en eigentijdse benadering. De ramen tot aan de vloer in combinatie met transparante ballustrades zorgen voor een goede lichtinval en zicht naar buiten. De ronde kop met de doorlopende bandramen benadrukken het panoramische uitzicht. Met eenvoudige middelen is een rijk beeld gerealiseerd.

OPDRACHTGEVER

Woonstad Rotterdam

WERKZAAMHEDEN

Architectuurontwerp

Uitwerking

PROGRAMMA

20 woningen

© 2018 created by Atelier Dutch

atelier DUTCH